De start van het groeidocument moet zijn bij het eerste signaal dat een leerling mogelijk niet voldoende heeft aan ondersteuning in de groep; de leerling heeft (mogelijk) een specifieke onderwijsbehoefte. Dit kan voor de ene leerling dus al bij aanname op de school zijn en voor een andere leerling blijkt dat pas na verloop van tijd. Bij de eerste signalering (volgens de cyclus Handelingsgericht werken [HGW]), begint de school gegevens in het groeidocument in te vullen. De ouders worden meteen betrokken en zijn deelnemer aan het overleg van het 'smal ondersteuningsteam' (SOT) of het 'breed ondersteuningsteam' (BOT). Het groeidocument is een middel om te komen tot een arrangement op basis van relevante informatie. In het groeidocument komt naar voren welke doelen er voor deze leerling, deze leerkracht en deze ouders nagestreefd worden, welk aanbod daarbij hoort en hoe de evaluatie daarbij aansluit. Een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) maakt deel uit van het groeidocument.
Sinds februari 2016 maken we als samenwerkingsverband Rijnstreek gebruik van het online groeidocument. Elke school heeft één unieke inlogcode ontvangen waarmee onder het beheer van de IB-er online groeidocumenten kunnen worden aangemaakt. Zij doen dit op de site van www.groeidocument.nl. Op deze site beschikt iedere school over een eigen beveiligde online omgeving. Inmiddels zijn wij al ruim twee jaar verder en is er een nieuwe omgeving voor de beheerder gemaakt, waardoor het groeidocument nog gebruiksvriendelijker is geworden. Ook kunnen er nu gegevens rechtstreeks vanuit Parnassys worden ingelezen. Voor het nieuwe groeidocument logt u in via deze link: www.groeidocument.nl/inloggengd2.
Er zijn twee filmpjes gemaakt over het werken met het groeidocument:
- een instructiefilmpje voor de beheerder (de IB-er)
- een instructiefilmpje voor de gebruiker (ouders, leerkrachten, overige professionals)
Ook zijn er een tweetal handleidingen geschreven met uitleg over het online groeidocument en een lijst met meest gestelde vragen over het online groeidocument:
- Handleiding online groeidocument voor de beheerder (de IB-er)
- Handleiding online groeidocument voor de gebruikers (ouders, leerkrachten, overige professionals)
- Meest gestelde vragen over het online groeidocument
In de online omgeving zijn de volgende formulieren terug te vinden:
- Toestemmingsverklaring voor deelname overleg en gegevensuitwisseling
- Kindformulier "Hoe denk je erover?"
- Aanvraagformulier Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) SBO-SO
- Formulier 2e deskundige
Informatie over de OPP-trap en de laatste versie van de OPP trap kunt u vinden op www.OPP-trap.nl
Voor uitleg en de verwerking van persoonsgegevens m.b.t. TLV- of ondersteuningsaanvraag, zie privacyreglement SWV Rijnstreek.
Voor informatie over de ondersteuningsroute zie tabblad "Ondersteuningstoewijzingsroute".
Voor informatie over de aanvraag van een Toelaatbaarheidsverklaring S(B)O zie tabblad "Aanvraag Toelaatbaarheidsverklaring".
Voor technische vragen over het online groeidocument kunt u contact opnemen met mevrouw A. den Outer. Tel. 0172 418755 of a.outer@swvrijnstreek.nl
Voor inhoudelijke vragen over het online groeidocument kunt u contact opnemen met mevrouw C. Voets (c.voets@swvrijnstreek.nl).